Конференция Борис Георгиев

изтегли Покана за участие изтегли Заявка за участие

П О К А Н А

 

Община Варна,

Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна,

Държавна агенция „Архиви“,

с медийното партньорство на БНТ, РТВЦ Варна

под патронажа на Министерство на културата и

Кмета на Община Варна – Иван Портних

имат удоволствието да Ви поканят

за участие в научна конференция на тема:

 

„Борис Георгиев от Варна (1888-1962) – художник на духа между Изтока и Запада“

събитие, съпътстващо провеждането на юбилейното честване

на 130 години от рождението му

 

Научната конференция, ще се проведе на 26 – 27.10.2018 г. в сградата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Тя обединява усилията на представители на научната общност, неправителствения сектор, професионалисти, работещи в областите историята на изкуството, историята, културологията, архивистиката, библиотекознанието, религията, философията, журналистиката и комуникациите от България и чужбина.

Целта на конференцията е, да се идентифицират нови факти от живота, творчеството и историята на световно известния художник Борис Георгиев от Варна.

 

ЛИЦА ЗА КОНТАКТ:

Стела Костова - организатор комуникации в ГХГ - Варна, Тел. 052 612 363

Доротея Павлова - уредник в ГХГ - Варна, Тел. 052 612 363

 

9002 Варна, ул. „Любен Каравелов“ №1

E-mail: artgalleryvarna@abv.bg

 

ПРОГРАМА:

Ден 1: петък, 26. 10. 2018 г:

13.30 - 14.30 – Регистрация на участниците – Фоайе на Градската художествена галерия, ул. Любен Каравелов № 1, Варна;

14.30 - 16.30 – Официално откриване на научната конференция. Приветствия и изказвания на български и чуждестранни представители на академичната общност, държавната и местна власт и културната общественост.

 

Ден 2: събота, 27. 10. 2018 г:

09.30-12.00 – Работа в тематични панели:

Доклади на чуждестранни и български участници, зала № 15;

Дигитални доклади, зала №15;

Дискусия по тематиката на докладите.

12.00-13.00 – Обяд;

13.00-14.30 – Работа в тематични панели:

Доклади на чуждестранни и български участници - зала №15;

Дискусия в широк кръг по тематиката на докладите.

14.30-15.00 – Официално закриване на Конференцията;

15.00-15.30 – Кафе-пауза, фоайе на ГХГ – Варна;

15.30-17.00 – Посещение на РИМ – Варна и откриване на Паметна плоча на родния дом на Борис Георгиев във Варна.

 

Организаторите си запазват правото да внесат промени в програмата в зависимост от броя на участниците.

 

УСЛОВИЯ ЗА НАСТАНЯВАНЕ:

Организаторите предлагат специално договорени цени на настаняване за участниците в конференцията в хотелите, намиращи се в близост до ГХГ – Варна:

Хотел “Астра“ ***, адрес: ул. „Опълченска“ № 9, за резервация тел. ++359 52 630 524 и на email: hotel_astra@abv.bg

Цена на единична стая със закуска: 50.00 лв

Цена на двойна стая със закуска: 60.00 лв

Интерхотел „Черно море“ ****, адрес: бул. „Сливница“ 33, за резервация тел. ++359 52 612433 и на email: reservation@chernomorebg.com

Цена на единична, двойна стая със закуска CITY - ECONOMY: 60. 00лв.

Цена на единична, двойна стая със закуска CLASSIC: 80. 00 лв.

Цена на двойна стая със закуска LARGE: 90. 00лв.

Цена на двойна стая със закуска DELUX: 120. 00 лв.

 

Разходите за транспорт и нощувки са за сметка на участниците.

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕМАТА НА НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ

През 1999 г. Художествената галерия на град Варна бе кръстена на името на голямата творческа личност на ХХ век – художника Борис Георгиев. В специална изложбена зала, в постоянната експозиция са показани живописни картини, графики и рисунки, дарени на галерията от осиновената дъщеря на художника и негов наследник г-жа Вирджиния Джакомети - Георгиев от Италия.

Роден във Варна на 1 Ноември 1888 г., с изкуството си Борис Георгиев, както много малко от българските художници, достига до завидните висоти на големите постижения на културата в своето време. С изложбите си, той е получил признанието на критиката в България, Германия, Италия, Индия и Бразилия като новатор в класическото изкуство, а не като модернист.

Борис Георгиев от Варна е творец, който надраства и разширява тясно националните граници на българското изкуство и обогатява стилистиката му в 20те години на ХХ в. с ново духовно съдържание. Произведенията му имат своята уникалност с универсалния си художествен език, в който идеопластичните принципи, съзвучни на естетиката и хуманистичните идеали на изкуството на Италианския Ренесанс, са творчески обогатени с ориентацията към ценностите на Изтока и източните философии.

Борис Георгиев е един от най-известните художници на своята епоха. Той навлиза в орбитата на онези духовни личности-водачи на ХХ в., които чрез своите етични възгледи и през идеите на изкуството са отстоявали духовните и социални ценности в глобалната политика. Неговият интелектуален призив и личностен принос е в опита, да се защити изконната същност на изкуството и да се опази културното наследство на човечеството в периода между двете световни войни. В това си амплоа той надраства ролята си на художник, отъждествява се като значима европейска личност, която изпълнява важна духовна мисия посредством изкуството.

Борис Георгиев от Варна принадлежи към елита на световните личности на ХХ в, за които хуманизмът е единствен път към духовното израстване на цивилизацията. В портретите на изтъкнатите световни личности на своето време, които прави, а именно: Рабиндранат Тагор, Алберт Айнщайн, Кардинал Мери дел Ваал, Махатма Ганди, Джавахарлал Неру, принцеса Рачкумари Амрит Каур Сингх, Петър Дънов, Пандит Мохан Малавия, както никой друг, улавя в живия израз на лицата им вибрацията на интелектуалната енергия на творческите им натури и с голям талант предава онова проникновено образно състояние на вътрешната хармония на духа, олицетворяващо дълбочината на човешката мъдрост и прозрение.

 

От екипа на ГХГ - Варна

 

изтегли Покана за участие изтегли Заявка за участие